Jak vysoko mají být misky pro psy: Správná výška pro zdravou stravovací polohu

Když jde o zdraví a pohodlí vašeho psa, je důležité věnovat pozornost i tak zdánlivě jednoduchým věcem, jako je výška jeho stravovací misky. Správná výška misky může mít vliv na celkové pohodlí a zdraví vašeho psa, zejména pokud trpí krčními problémy nebo trávicími obtížemi. V tomto článku se dozvíte, jak určit správnou výšku misky pro svého psa a proč je to důležité. 

Proč je důležitá správná výška misky

Zdraví krční páteře
Správná výška misky pro psa má vliv na zdraví jeho krční páteře. Když pes jí ze země, musí ohýbat krk a hlavu dolů, což může způsobit napětí a bolest v krční oblasti. To je obzvláště problematické u psů, kteří mají sklony k krčním problémům. Miska pro psy je důležitý doplněk, kterým můžete předejít zdravotním problémům.

Prevence trávicích problémů
Nesprávná výška misky může také ovlivnit trávicí systém psa. Pokud pes jí ve velmi nízké misce, může polykat více vzduchu během jídla, což může způsobit nadměrné plyny a pálení žáhy. Naopak, příliš vysoká miska může přispět k problémům s polykáním potravy. 

Jak určit správnou výšku misky

Velikost psa a typ těla
Správná výška misky závisí na velikosti psa a jeho typu těla. Obecně platí, že větší psi by měli mít misky umístěny nižší, zatímco menší psi by měli mít misky vyvýšené. To zajišťuje, že pes může jíst v co nejpřirozenější poloze.

Výška hřbetu
Ideální výšku misky můžete určit měřením výšky hřbetu vašeho psa od země po ramena a následným přidáním několika centimetrů. Správná výška by měla umožnit, aby váš pes jí bez ohýbání krku a s hlavou ve vodorovné poloze.

Provedení testu
Můžete také provést jednoduchý test. Nejprve dejte svému psu misku na zem a pozorujte, jak jí. Pokud pes zdá se, že má potíže s polykáním, zvedněte misku a zkuste znovu. Postupujte tímto způsobem, dokud nenajdete optimální výšku, která umožní psovi jíst pohodlně. 

Různé možnosti pro výšku misek

Vyvýšené stojany a regály
Existuje několik možností, jak dosáhnout správné výšky misek pro vašeho psa. Jednou z nich jsou vyvýšené stojany a regály, které umožňují nastavit výšku misek podle potřeby. Tyto stojany jsou k dispozici v různých výškách a materiálech.

Stojany na misky
Další možností jsou stojany na misky, které mohou být nastavitelné nebo pevné. Tyto stojany umožňují umístit misky ve správné výšce a udržet je na místě během jídla. 

 

Správná výška misky pro vašeho psa je důležitým faktorem pro jeho pohodlí a zdraví. Mějte na paměti velikost a typ těla svého psa a pokuste se najít ideální výšku, která umožní vašemu psovi jíst bez nepříjemného ohýbání krku. Na výběr máte z několika běžných možností jako jsou keramické misky pro psy, velké misky pro psy, vyvýšené misky pro psy a nebo misky pro psy na vodu. S vhodnou výškou misek můžete přispět k dlouhodobému pohodlí a zdraví svého nejlepšího přítele.