Co je to BARF: zdravá strava pro vaše psy

BARF - za touto zkratkou se skrývá jedna z nejkontroverznějších a zároveň jedna z nejpřirozenějších metod výživy pro psy. Tento článek vám přiblíží koncept BARF, co to vlastně je, jak správně funguje a zda je pro vašeho čtyřnohého kamaráda vhodný.

Co je BARF?

BARF je zkratka, která označuje metodu krmení psů. Znamená Biologically Appropriate Raw Food nebo také Bones and Raw Food. Jedná se o výživový režim, který zdůrazňuje konzumaci syrového masa, kostí a dalších přírodních surovin, které byly součástí potravy psů v divočině.

Základní principy BARF

Hlavním cílem BARF je poskytnout psům výživu co nejblíže té, kterou by získali ve volné přírodě. To zahrnuje:

  • Syrové maso: Syrové maso je základní složkou BARF stravy. Může to být hovězí, drůbež, ryba nebo jiné maso, které je psům vhodné.
  • Kosti: Kosti jsou důležitým zdrojem vápníku a dalších minerálů. Psům jsou podávány syrové kosti, které by měly být vhodné pro jejich velikost a plemeno.
  • Orgány: Orgány jako játra, srdce a ledviny jsou bohatým zdrojem živin. Jsou zahrnovány do BARF stravy.
  • Zelenina: I když jsou psi převážně masožravci, zelenina může být součástí jejich stravy. Může poskytovat vlákninu a další užitečné látky.
  • Oleje a tuky: Tuky jsou důležitou součástí stravy psů. V BARF jsou používány jako zdroj energie.

Jak začít s BARF?

Pokud se rozhodnete začít krmit svého psa podle metody BARF, měli byste se poradit s veterinářem nebo odborníkem na výživu pro psy. Je důležité zajistit, aby váš pes dostával všechny potřebné živiny.

Několik základních pravidel:

  1. Variabilita: Měňte druhy masa, kostí a zeleniny, aby pes dostával širokou škálu živin.
  2. Dávkování: Dávkování závisí na váze a aktivitě vašeho psa. Není jedno konkrétní pravidlo, každý pes je jiný.
  3. Hygiena: Při přípravě syrové stravy dbejte na vysokou hygienu, aby se zabránilo kontaminaci potravy.
  4. Dodržování bezpečnostních pravidel: Při podávání kostí dávejte pozor na riziko udušení nebo poranění úst.

BARF granule pro psy a sušený BARF

Pokud nemáte čas na přípravu syrové stravy nebo chcete mít možnost krmit psa BARF během cestování, můžete zvážit BARF granule pro psy nebo sušený BARF. Tyto komerční produkty jsou navrženy tak, aby poskytovaly všechny potřebné živiny.

BARF může být pro vašeho psa výživným a zdravým způsobem stravování, pokud je prováděn správně. Je důležité si uvědomit, že ne každý pes je vhodný pro BARF a že by měl být pod dohledem veterináře. Rozhodnete-li se pro BARF, dodržujte zásady správného dávkování a zajišťujte vyváženou stravu.