Jak pečovat o psa v zimě: Tipy pro šťastné a zdravé chlupatého přítele

Zima může být pro naše psy náročná, a proto je důležité věnovat jim zvláštní péči, aby zůstali šťastní a zdraví i v chladných měsících. Pes venku v zimě může opravdu trpět. S těmito tipy na péči o psa v zimě zajistíte, že váš čtyřnohý přítel bude mít bezstarostné období i při nízkých teplotách.

Oblečení pro psa

Pokud máte doma psa s krátkou srstí nebo menší plemeno, zvažte pořízení oblečení pro něj. Krátkosrstý pes v zimě ho uvítá raději než ti dlouhosrstí jedinci. Teplé svetry nebo kabáty chrání citlivější psy před chladem a sněhem. Dbejte na to, aby oblečení bylo pohodlné a neomezovalo psa v pohybu.

Pravidelná kontrola tlapek

Chodníky a cesty jsou v zimě často posypány solí nebo chemikáliemi proti klouzání. Po procházce venku pečlivě kontrolujte tlapky svého psa. Opláchněte je teplou vodou a utřete do sucha. Psí tlapky v zimě mohou být náchylnější než v jiných měsících. Dlouhosrstí psi by měli mít chlupaté meziprstové prostory, aby chránili tlapky před vlivem studeného počasí.

Vhodná strava a dostatek vody

V zimě mohou psi potřebovat více energie na udržení správné teploty svého těla. Zkontrolujte množství krmiva a zajistěte, aby váš pes měl dostatečný přístup k čerstvé vodě. Teplá voda mu pomůže udržet hydrataci i v chladném počasí.

Dostatek pohybu

Zima nemusí znamenat, že musíte omezit pohyb svého psa. Dodržujte pravidelné procházky, které stimulují jeho mysl i tělo. Pokud jsou venkovní podmínky extrémní, zkracujte délku procházek, ale udržujte pohyb na přijatelné úrovni. Pes venku v zimě nemusí trpět, pokud nejsou teploty hluboko pod bodem mrazu.

Teplé a suché prostředí

Po návratu domů věnujte pozornost tomu, aby měl váš pes teplé a suché prostředí. Vytvořte mu pohodlné místo na spaní, ideálně ve výšce nad podlahou, aby byl izolován od studeného povrchu. Přidání měkkého pelechu nebo deky poskytne další teplo.

Zimní období může zvýšit riziko různých onemocnění, jako jsou nachlazení nebo infekce. Pravidelně sledujte chování svého psa, a pokud zaznamenáte změny, konzultujte to s veterinářem. Očkování a preventivní opatření jsou klíčové pro udržení zdraví v chladnějších měsících.

Péče o psa v zimě vyžaduje pozornost a citlivost k jeho potřebám. S těmito tipy vytvoříte prostředí, ve kterém váš pes bude šťastný, zdravý a připravený vychutnat si zimní radovánky. Nenechte se odradit chladem, a společně si užijte krásné chvíle i v zimním období.